Klimaatsystemen - Warm water

Warm water uit het voorraadvat

Uw woning beschikt over een voorraadvat van 150 liter, die onderdeel uitmaakt van de warmtepomp. De warmtepomp verwarmt het water op tot 58°C en slaat dit op in het vat. Dit tapwater gebruikt u bijvoorbeeld om te douchen, om uw bad te vullen en/of om af te wassen. In Eco-stand warmt het voorraadvat éénmaal per dag op, waarmee voldoende warm water beschikbaar komt voor een gemiddeld gezin. Indien u meer warm water wenst, kunt u op de thermostaat de Comfort-stand selecteren. In dit geval zal het voorraadvat het water de hele dag door opwarmen, zodra de temperatuur onder de 45°C zakt. Let er wel op dat wanneer u deze stand toepast, uw energieverbruik – en dus uw kosten – zullen toenemen (en u dus boven uw energiebundel kunt uitkomen).

Energiebesparing

Bij gemiddeld gebruik is de hoeveelheid warm water in een vol voorraadvat (150 liter) voldoende om in de dagelijkse warmwaterbehoefte te voorzien. De warmtepomp is dus krachtig genoeg om gedurende de dag voldoende warm water te leveren. Bovendien is het voorraadvat goed geïsoleerd, waardoor het verwarmde water nauwelijks aan warmte verliest. Hierdoor hoeft het vat tussentijds niet opnieuw te verwarmen. Om te garanderen dat uw gezin voldoende heeft aan één vol voorraadvat per dag, adviseren wij om een douchetimer te gebruiken en een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Met deze douchekop kan zomaar 30% op het waterverbruik worden bespaard! Uit het voorraadvat wordt ook warm water getapt voor de keukenkraan. Als dit veelvuldig gebeurt, blijft er dus minder warm water over om te douchen. U kunt dit ondervangen door in de keuken een separate keukenboiler of kokendwaterboiler te plaatsen, waardoor het warme water niet langer uit het voorraadvat wordt getapt. Dankzij de keukenboiler of kokendwaterboiler beschikt u sneller over warm of kokend water, wat tevens bijdraagt aan uw comfort.

Hoeveelheid warm water

De douchetijd is afhankelijk van de grootte van de douchekop. Met een voorraadvat van 150 liter kunt u met een standaard douchekop van 10 liter/minuut zo’n 24 minuten douchen, met een temperatuur van 38°C. Met een waterbesparende douchekop van 6,9 liter/minuut is dit 41 minuten. Omdat in uw woning een douche-WTW wordt toegepast, wordt deze douchetijd vrijwel verdubbeld. Laat u bij het uitzoeken van een badkamer goed adviseren over het garnituur dat u aanschaft. Dit is namelijk bepalend voor uw hoeveelheid warm tapwater.

Douche-WTW

Aan de afvoer van uw douche wordt een douche-warmteterugwininstallatie (douche-WTW) gekoppeld. Hiermee wordt maar liefst 50% van de warmte uit het douchewater teruggewonnen en benut om het water opnieuw te verwarmen. Hiermee wordt tevens bespaard op het warmwaterverbruik uit het voorraadvat.

Wijziging standen voorraadvat

Standaard wordt het voorraadvat tijdens de nachtelijke uren opgewarmd naar 58°C. Eenmaal per week wordt het vat opgewarmd naar 60°C, om aangroei van bacteriën te voorkomen. Indien u overdag toch extra opwarming wenst, kunt u dit vanuit uw woning inschakelen door drie seconden op de knop ‘tapwatercomfort’ (het druppeltje rechtsonder in het scherm) te drukken. Door meerdere keren op de knop te drukken, zullen verschillende instellingen verschijnen (zie tabel). Een afwijkende instelling moet bevestigd worden door binnen 10 seconden op het logo te drukken.

BELANGRIJK!

  • U beschikt over een beperkte hoeveelheid warm water. Wees hier dus spaarzaam mee!
  • Extra warmwaterverbruik leidt vanzelfsprekend tot extra kosten.

GEBRUIKERSTIPS:

  • Indien u de Eco-stand aanpast naar de Comfort-stand, zal het voorraadvat tussentijds extra water verwarmen. Dit kunt u instellen als het vat leeg is. Let op: de opwarmtijd van een leeg vat is ongeveer 2 uur.
  • Met een waterbesparende douchekop kunt u uw warmwaterhoeveelheid vergroten. Laat u dus goed adviseren!
  • Gebruik een douchetimer om uw waterverbruik te beperken.