Bewonersinformatie
Informatie over uw klimaatsysteem
Warm water uit het voorraadvat
Welkom! Graag vertellen we u wat meer over uw duurzame klimaatinstallatie. De informatie die u hier aantreft bestaat uit gebruikershandleidingen, gebruikerskaarten, gebruikersleaflets en video’s. Ook vindt u hier een overzicht met problemen die u zelf eenvoudig kunt oplossen. Als u nog vragen heeft na het lezen en zien van deze informatie kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Informatie over uw klimaatsysteem
Waaruit bestaat het Klimaatgarant systeem?
Om een duurzame comfortabele woning te realiseren werken veel verschillende partijen samen. In het onderstaande overzicht laten we zien wat er wel en niet binnen de kaders van het Klimaatgarant systeem valt.
Appartement EengezinswoningUitleg over uw klimaatsysteem
In deze video geeft Pim uitleg over de werking van uw klimaatsysteem.
Let op! Deze video betreft een voorbeeldproject, de installatie in uw woning kan afwijken. Kijk voor meer informatie in uw contract met Klimaatgarant.
Wist u dat?
Ventilatie (WTW) en vloerverwarming vallen niet binnen het Klimaatgarant systeem.
De warmtepomp
Uw woning is voorzien van een warmtepomp om uw woning te verwarmen, te koelen en tapwater te bereiden. Het verwarmen gebeurt middels het vloerverwarmingssysteem op lage temperatuur oftewel laagtemperatuursafgifte systeem. De warmtepomp maakt daarbij gebruik van energie uit de bodem. Met behulp van een diepe bodemwarmtewisselaar (bron) wordt in de winter warmte uit de bodem gehaald en in de zomer koude. Met de compressor die in de warmtepomp zit wordt de temperatuur verder verhoogd of verlaagd. Het warme/koude water wordt vervolgens via het afgiftesysteem (vloerverwarmingssysteem) rondgepompt door uw woning.
Hoe werkt een warmtepomp?
In deze video wordt uitgelegd hoe de warmtepomp met bodemwarmtewisselaar (bron) werkt.
Wat zijn de verschillen?
In deze video vertelt Sander wat u kunt verwachten en waar u op moet letten als u overstapt van een gasgestookte woning naar een woning met een duurzaam klimaatsysteem.
Gebruikershandleiding
Kijk in de gebruikershandleiding om te zien hoe u uw systeem naar uw voorkeuren kunt instellen.
Warm water uit het voorraadvat
De warmtepomp verzorgt ook de verwarming van het tapwater in het voorraadvat. Het warme water wordt hierin bewaard en kan direct gebruikt worden. Bij oplevering staat de warmtepomp in de ECO-stand omdat dit de meest energiezuinige optie is. In deze stand verwarmt de warmtepomp het voorraadvat eenmaal per dag. Het tijdstip hiervoor kunt u via de thermostaat instellen. U heeft een vaste hoeveelheid warm tapwater per dag voldoende voor het aantal bewoners. Als het tapwater op is, is het ook echt op. De volgende dag wordt het tapwater pas weer verwarmd. Wilt u meer warm water? Dan kunt u de stand aanpassen naar BOOST of COMFORT. Als u de ECO-stand aanpast naar de BOOST-stand zal het voorraadvat het tapwater eenmalig verwarmen. Het duurt enkele uren om het voorraadvat geheel op te warmen. Voor meer comfort kunt u de COMFORT-stand kiezen. Het tapwater wordt in deze stand opgewarmd zodra de watertemperatuur onder de 45 ̊C daalt. Het duurt enkele uren om het voorraadvat geheel op te warmen.
Warm water instellingen
In deze video worden de verschillende standen voor warm water uitgelegd. Ook laten we zien hoe u deze kunt activeren.
- E = ECO opwarming van het voorraadvat eenmaal per dag
- C = COMFORT opwarming zodra de tapwatertemperatuur onder de 45 ̊C daalt
- B = BOOST eenmalige extra opwarming (duur enkele uren)
Tijdstip tapwaterverwarming instellen
In deze video laten we zien hoe u de starttijd van het opwarmen van het tapwater kunt instellen.
De temperatuur instellen met de Spider
U hoeft de thermostaat maar één keer in te stellen op het gewenste comfortniveau. Hierna verloopt verwarmen en koelen volledig automatisch. De warmtepomp werkt het zuinigst wanneer de temperatuurinstelling constant blijft. De verwarming werkt met een lage temperatuur via de vloer en dat zorgt voor een stabiele binnentemperatuur. Veranderingen in de temperatuur gaan langzaam, met ongeveer 1°C per 24 uur. Opwarmen en afkoelen gebeurt dus heel geleidelijk en comfortabel! Daarom is het slim om de thermostaat ook 's nachts op dezelfde temperatuur te laten staan. Zelfs als u op vakantie gaat, is dit het zuinigst. Gaat u langer dan 2 maanden weg, dan kunt u de thermostaat instellen op 20°C.
Bediening
In deze video laten we zien hoe uw Spider Klimaatthermostaat werkt, hoe u deze bedient en zelf verder in kunt stellen.
Heeft u de ronde voorganger (de MFT) van de Spider thermostaat? Bekijk dan de volgende video.
Batterijen wisselen
In deze video kunt u zien hoe u de batterijen van uw Spider Klimaatthermostaat verwisseld. Ook ziet u wat te doen bij een A1-03 storing.
Bekijk hoe u de batterijen van de MFT thermostaat vervangt in de volgende video.
Gebruikerskaart
In de gebruikerskaart vindt u meer informatie over de verschillende instellingen van de Spider Klimaatthermostaat.
Koelen
Koeling is niet alleen comfortabel maar ook nuttig. Naast een paar graden verkoeling in de zomerperiode laadt met het koelen tegelijkertijd de bron op. Zo geeft de koelfunctie ook nog energiewinst voor het stookseizoen!
Koelen met een warmtepomp
In deze video vertelt Sander over de koelfunctie van uw warmtepomp en waarom deze zo belangrijk is.
Beschermingsfunctie tegen condensvorming
In deze video vertelt Sander wat condensvorming is en legt hij uit hoe het systeem dat voorkomt.
Wist u dat?
Koelen met uw warmtepomp energiewinst oplevert voor het volgende stookseizoen?
Zonne-energie systeem
Veel woningen met een Klimaatgarant energiesysteem zijn voorzien van een zonne-energiesysteem. Dit systeem omvat de zonnepanelen die op uw dak liggen en de omvormer in uw woning. Altijd al willen weten hoe zonnepanelen en een omvormer werken? Bekijk dan hieronder de belangrijkste informatie.
Gebruikerskaart Zonne-energiesysteem
In deze gebruikerskaart vindt u meer informatie over uw zonne-energiesysteem.
Professioneel onderhoud zonnepanelen
In dit leaflet vindt u meer informatie over professioneel onderhoud aan uw zonnepanelen.
Richtlijnen reiniging zonnepanelen
In dit leaflet vindt u informatie over het reinigen van uw zonnepanelen.
Monitoring
U heeft een contract afgesloten met Klimaatgarant. Daarbij krijgt u als bewoner inzicht in de werking en opbrengst/verbruik van uw warmtepomp. Ook ziet u de opbrengst van uw zonnepanelen en het verbruik van de ventilatie-unit (mits aanwezig). Zo kunt u bijvoorbeeld zien hoe de balans is tussen de opgewekte energie en de verbruikte energie. Wanneer u meer opwekt dat u verbruikt wordt de overige energie teruggeleverd aan het stroomnet. Wanneer u meer verbruikt dan u opwekt wordt het benodigde verschil aangevuld via het stroomnet en in rekening gebracht door u energiemaatschappij.